Žilinský Kumšt

Projekt šermiarskeho turnaja pod názvom ,,ŽILINSKÝ KUMŠT“ je v súčasnosti jedinečným svojho druhu v rámci Žilinského kraja a celkovo patrí medzi najväčšie turnaje v strednej Európe. Vznikol v roku 2017 ako ambícia trénerov šermiarskej divízie Športový šerm Selinan, profesionálne sa zapojiť do šermiarskej komunity na Slovensku a pomôcť jej rozvíjať sa a posúvať úroveň profesionality v tomto bojovom športe. Vďaka bohatým skúsenostiam z organizácie historicko – kultúrnych podujatí a rozsiahlej členskej základni o.z. Cech Terra de Selinan, dnes môžeme hrdo povedať, že sa nám to podarilo a turnaj má dnes vďaka prístupu organizátorov  a zvyšujúcej sa kvalite svoje pevné miesto v Slovenskom šerme.

Turnaj sa každoročne uskutočňuje v Marci, vždy v sobotu ako celodenná udalosť cca od 8:00 – 19:00 hod. Vhodné priestory pre naše potreby nám poskytuje Športová hala ŽSK na adrese Rosinská 3182/4, 010 08 Žilina. Vstup pre divákov je voľný a všetci podporovatelia sú vítaní.

Všetky slovenské turnaje sú organizované pod záštitou FEBUS (Federácia Európskych bojových umení Slovenska), ktorá združuje šermiarske kluby zaoberajúce sa športovým súbojom v šerme z kategórie HEMA (Historical European martial arts). FEBUS vydáva a upravuje súbojové pravidlá, školí rozhodcov, štandardizuje ochranné prostriedky a poskytuje know how pri organizácii turnaja. 

V roku 2018 sme úspešne zorganizovali 1. ročník turnaja „Žilinský Kumšt I.“ s medzinárodnou účasťou viac ako 70 šermiarov zo Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska. Súťažilo sa v 3  kategóriách Dlhý meč – open, Dlhý meč – ženy, Meč a štítok.

Link na FB event Žilinský Kumšt I.:

https://www.facebook.com/events/163449077633716/

V roku 2019 sme úspešne zorganizovali ďalší ročník „Žilinský Kumšt II.“, kde sme zapracovali rôzne vylepšenia a zväčšili rozpočet vďaka štedrým sponzorom. Podarilo sa nám tak zväčšiť kapacity, vďaka čomu sa mohlo zúčastniť až 120 súťažiacich a zmerať si sily opäť v 3 kategóriách. 

Link na FB event Žilinský Kumšt II.:

https://www.facebook.com/events/2065193977128441/

Video zostrih Žilinský Kumšt II.  :

https://www.youtube.com/watch?v=dWCjWvDaQGk
Autor: Martin Machálik

Ambície na rok 2020 sú jasné, príprava 3. ročníka „Žilinský Kumšt III.“ je v plnom prúde a máme pre súťažiacich pripravených veľa skvelých vylepšení.

Link na FB event Žilinský Kumšt III.:

https://www.facebook.com/events/654269795310075/

Náklady spojené s organizáciou turnaja v takejto veľkosti sú však nemalé, preto sa uchádzame o akúkoľvek možnosť sponzorovania a podpory tohto športu. Realizácia turnajov sa podarila aj vďaka športovým dotáciám a grantom, o ktoré sme sa uchádzali.