Lukostreľba

Vítajte v sekcii patriacej oddielu historickej lukosteľby Cechu Terra de Selinan..

Sme samostatne fungujúca sekcia Cechu Terra de Selinan v rámci ktorej aj realizujeme naše aktivity. Zameriavame sa mimo súťažných a tréningových aktivít na prezentáciu historickej lukostreľby konkrétne z obdobia konca 15. storočia
Iste sa pýtate prečo práve lukostreľba? Radi sa venujeme streľbe z luku / kuše a zaujímame sa aj o historicky vývoj tohto športu. Usilujeme o priblíženie lukostreľby verejnosti a jej prezentácie rôznymi formami ukážok historických replík týhto a ďalších strelných zbraní, ako aj krátkych ukážok aj scénickou formou. V neposlednej rade ponúkame verejnosti možnosť vyskúšania si streľby z luku / kuše a iných vrhacích či strelných zbraní aj na vlastnej koži.

Naše ciele alebo o čo sa snažíme:

  • Docieliť čo možno najväčšiu kostýmovú vernosť na obdobie ktoré reprezentujeme
  • Rozširovať naše vedomosti o období ktorému sa venujeme ako aj akékoľvek znalosti o lukostreľbe a šírenie týchto vedomostí verejnosti
  • Tvorba replík zbraní a doplnkov z obdobia vrcholného stredoveku
  • Realizácia testov funkčnosti rôznych mechanických zbraní a ich munície (luky, kuše, a iné vrhacie či strelecké zbrane pracujúce na mechanickej báze – bez pušného prachu a automatizovaných mechanizmov)
  • Realizácia podujatí a iných aktivít so zameraním na prezentáciu verejnosti ako aj rozširovanie našich znalostí v tejto oblasti
  • Aktívne zapájanie sa na rôznych súťažiach

Ponúkame:

  • Ukážky replík zbraní (luky, kuše, sekerky, oštepy a pod.)
  • výcvik jednotky lukostrelcov
  • Strelnica (chceli by ste si vyskúšať strelbu z luku, kuše alebo hod sekerkou? Na našej strelnici vám v tom nebude nič brániť)
           Nutnoť vymedzenia priestoru organizátorom kôli zachovaniu bezpečnosti
  • Iné podujatie prisposobené vaším požiadavkam (v tomto prípade je nutné nás informovať minimálne 2 týždne vopred)

História:
Prvotná myšlienka založenia lukostreleckej sekcie Cechu Terra de Selinan mali na svedomí (Peter Bánovec, Miroslav Hromada) ktorý sa začiatkom roku 2008 začali pohrávať s touto myšlienkou . V úplných začiatkoch sme ani len netušili ako budeme postupovať ale nevzdávali sme sa. Medzi prvé osoby tvoriace toto zoskupenie patrili: Peter Bánovec, Miroslav Hromada, Peter Závodský a Lukáš Kozlík. Kde Peter Bánovec stál na čele tohto projektu. Postupom času sme sa začali rozvíjať a začali k nám pribúdať ďalší nadšenci tohto oboru(tejto oblasti). Po niekoľkých rokoch nás z osobných dôvodov bol nútený opustiť náš vtedajší vodca Peter Bánovec a opratov skupiny sa zhostili Miroslav Hromada a Lukáš Kozlík a po úspešne zvládnutej vtedajšej sezóne prebral nakoniec vedenie Lukáš Kozlík. Po niekoľkých rokoch sme sa rozrástli až na počet 15 členov zapájajúcich sa do aktivít našej skupiny.

Treningy:
V rámci našich tréningových aktivít sa venujeme zdokonaľovaniu naších streleckých zdatností, teoretických vedomostí a taktiež nacvičovaniu naších vystúpení.

Pokiaľ aj vy máte záujem osvojiť si streľbu z luku neváhajte a kontaktujte nás radi poradíme a pomôžeme začínajúcim strelcom. Ďalej ponúkame možnosť navštevovania našich tréningov v priestoroch telocvične aj pre verejnosť.